Beta
versie -

EU wet- en regelgeving voor een circulaire economie

Er komt een lawine van Europese wet- en regelgeving op ons af, gericht op de verduurzaming van onze maatschappij. Veel van deze nieuwe wet- en regelgeving valt onder de Green Deal, met als tussendoel Fit for 55.

CircuLaw laat je zien hoe je deze verordeningen en richtlijnen kunt toepassen op de circulaire doelen van jouw gemeente of provincie.

Wat is de Green Deal?

De Europese Unie wil in 2050 klimaatneutraal zijn: een ambitie die bekend staat als de 'Green Deal'. In het kader van de Green Deal worden continu nieuwe wetten voorgesteld, behandeld en aangenomen, of worden bestaande herzien.

Met al deze richtlijnen en verordeningen wil de EU vanuit verschillende perspectieven bijdragen aan klimaatneutraliteit. Hiernaast zie je een overzicht, inclusief de huidige status van elk voorstel en het toepassingsgebied.

Screenshot of the PDF green deal

Relevante EU-wetgeving voor lokale overheden

Lokale overheden zijn vaak niet op de hoogte van de verplichtingen en kansen die voortvloeien uit Europese wet- en regelgeving. CircuLaw brengt daar verandering in. Wij brengen de toepasbaarheid voor de circulaire economie in kaart van richtlijnen en verordeningen. Op dit moment hebben we 5 analyses gereed; je vindt ze hieronder.

We blijven nieuwe analyses toevoegen, en de status van de verschillende wet- en regelgeving updaten. Neem dus regelmatig even een kijkje. Heb je feedback voor ons, of informatie over circulaire wetgeving? Laat het ons weten!

Single-Use Plastics Directive (SUP)

Onderzoek wijst uit dat 70% van het zwerfafval op zee bestaat uit kunststoffen voor eenmalig gebruik. Om een einde te maken aan de toepassing van deze kunststoffen, en zo de vervuiling van het mariene milieu en de negatieve impact op onze gezondheid te voorkomen en te verminderen, heeft de Europese Commissie de Single-Use Plastics-richtlijn (SUP) opgesteld.

Status
Bekijk deze wet >

Energy Efficiency Directive (EED)

De Energy Efficiency Directive (EED) omschrijft regels en verplichtingen omtrent energie-efficiëntie. De EED werd voor het laatst in oktober 2023 aangepast. De nieuwe versie moet bijdragen aan ‘Fit for 55’; de overkoepelende ambitie van de EU om de emissie van broeikasgassen tot 2030 met 55% terug te dringen ten opzichte van het peiljaar 1990. Deze reductie is nodig omdat de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

Status
Bekijk deze wet >

Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR)

De Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) is een kaderverordening op basis waarvan producteisen gesteld kunnen worden aan vrijwel alle fysieke producten. Deze producteisen zijn erop gericht om producten duurzamer te maken.

Status
Bekijk deze wet >

Construction Products Regulation (CPR)

De Construction Product Regulation (CPR) stelt eisen voor bouwproducten voor de Europese interne markt in het kader van functionaliteit, veiligheid en milieubescherming. Het doel van de CPR is regulering van het vrije verkeer van bouwproducten op de interne markt, en bescherming van de veiligheid en gezondheid van mens en milieu. De verordening wordt momenteel herzien.

Status
Bekijk deze wet >

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wil de EU transparantie en uniformiteit creëren over de voortgang van verduurzaming in de waardeketen. Elk bedrijf moet rapporteren over dezelfde thema’s en onderwerpen op het gebied van mens en milieu. Hierdoor ontstaat zowel een uniform overzicht van de totale verduurzaming van de private sector, als van elk afzonderlijk bedrijf.

Status
Bekijk deze wet >