Consumptiegoederen
Consumptiegoederen
Thema’s en juridische instrumenten
Binnen de productketen Consumptiegoederen bieden we 32 instrumenten aan, verdeeld over verschillende thema’s. Per thema vind je informatie over toepassing in de praktijk en waar mogelijk ook voorbeelden.
Matrasketen
22 instrumenten
De hele matrasketen van productie tot afdank kan circulairder.
Meubels
5 instrumenten
90% van alle afgedankte meubels belandt bij het grofvuil. De hele keten moet duurzamer.
Elektr(on)ische apparaten
5 instrumenten
De productie en snelle afdanking van elektrische apparaten heeft een negatieve impact
Nieuwe thema’s
Stap voor stap werkt CircuLaw de instrumenten uit voor nieuwe thema's.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Impact op mens, klimaat en natuur van Consumptiegoederen
Ongeveer 20% van de 27 miljoen mensen die gedwongen arbeid verrichten, werkt in de industriële sector die onder andere consumptiegoederen produceert
Consumptiegoederen zijn goed voor ten minste 15% van de totale broeikasgasuitstoot in de Nederlandse consumptie-voetafdruk.
Voor de totale Nederlandse consumptie van goederen, energie en diensten is jaarlijks een landoppervlak nodig van drie keer Nederland. Hiervan is circa 17% voor de productie van consumptiegoederen.
Ambities voor duurzame consumptiegoederen in 5 thema's
2050: 100% circulair
Het NPCE focust voor consumptiegoederen in 2050 op een volledig circulair systeem, waarbinnen producten een langere gebruiksduur hebben door hergebruik, reparatie en refurbishment, waarna pas recycling plaatsvindt. De deeleconomie en circulaire businessmodellen spelen hierin een centrale rol.
2030: 100% circulair
In 2030 moeten elektrische en elektronische apparaten standaard geschikt zijn voor circulair gebruik; hierbij wordt het circulair potentieel maximaal benut en worden alle ingezamelde afgedankte apparaten hoogwaardig gerecycled, met nadruk op het terugwinnen van kritieke metalen.
Naar 100% circulair ontwerp
In 2030 moeten nieuw op de markt gebrachte textielproducten (dus ook kleding!) circulair ontworpen zijn, moet de gebruiksduur bij consumenten verdubbeld zijn ten opzichte van 2023, en al het textiel waarvan levensduurverlenging niet mogelijk is, wordt ingezameld en gerecycled.
100% circulair
Vanaf 2030 moeten alle verpakkingen op de Europese markt geschikt zijn voor circulair gebruik en voldoen aan circulaire producteisen. Ook wordt het potentieel van herbruikbare verpakkingen gemaximaliseerd, worden verpakkingen optimaal ingezameld voor recycling en gebruikt als recyclaat, en wordt het aantal wegwerpproducten verminderd om tegen 2030 de hoeveelheid zwerfafval drastisch te verminderen.