Kunststoffen
Kunststoffen
Thema’s en juridische instrumenten
Binnen de productketen Kunststoffen bieden we 4 instrumenten aan, verdeeld over verschillende thema’s. Per thema vind je informatie over toepassing in de praktijk en waar mogelijk ook voorbeelden.
Kunstgrasvelden
4 instrumenten
Huidige kunstgrasvelden en hun productieproces zijn schadelijk voor klimaat en milieu en moeten daarom circulair worden.
Nieuwe thema’s
Stap voor stap werkt CircuLaw de instrumenten uit voor nieuwe thema's.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Impact op klimaat, natuur en mens van Kunststoffen
Kunststoffen worden geproduceerd uit aardolie (een fossiele grondstof), en zijn verantwoordelijk voor meer dan 3% van wereldwijde broeikasgassen-uitstoot.
Wereldwijd komt er ieder jaar 23 miljoen ton aan plastic afval in aquatische ecosystemen terecht. En Nederland draagt daar ook aan bij.
Microplastics bevinden zich in allerlei voedselketens, waarin ze niet alleen enorm schadelijk zijn voor de gezondheid van dieren en ecosystemen, maar ook direct voor de mens.
Ambities voor circulaire kunststoffen in 5 thema's
0% microplastics toegevoegd
Er wordt geen microplastic meer aan producten toegevoegd. Dit moet bijdragen aan het terugbrengen van de uitstoot van microplastic in het milieu. Het uiteindelijke doel: terugdringen met minstens 70% in 2030.
Verkenning UPV per 2025
Voor plastic in de bouw staan nog geen duidelijke en direct meetbare doelen vast: er wordt nu een verkenning voor een UPV (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid) uitgevoerd per 2025, die complementair is aan de regels in het bouwbesluit en andere relevante wet- en regelgeving. Instrumenten hiervoor volgen nog.
50% minder wegwerpverpakkingen
De hoeveelheid plastic wegwerpverpakkingen moet in 2030 met 50% verminderd zijn ten opzichte van 2022. Daarbij moeten plastic verpakkingen voor ten minste 40% gemaakt zijn recyclaat of bioplastic. Instrumenten hiervoor volgen nog.
Verkenning voor UPV
Voor land- en tuinbouwplastic staan nog geen duidelijke en direct meetbare doelen vast: er wordt een verkenning voor een UPV ( Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid) uitgevoerd per 2025, die complementair is aan de regels in het bouwbesluit en andere relevante wet- en regelgeving. In de verkenning wordt gekeken naar ketenanalyse, verplicht aandeel recyclaat en/of biogebaseerd plastic, een inzamelverplichting, en een UPV. Instrumenten hiervoor volgen nog.