De Europese Commissie zal gedelegeerde handelingen aannemen waarin minimum-duurzaamheidseisen voor bouwproducten staan. Deze gedelegeerde zullen worden opgesteld per productfamilie of -categorie.
De CPR biedt overheden en decentrale overheden de mogelijkheid om duurzaamheid rond bouwproducten onderdeel te maken van publieke aanbestedingen. Dit is een uitzondering op de geharmoniseerde zone. Het staat deze overheden vrij om ambitieuzere duurzaamheidseisen uit te vragen in publieke aanbestedingen:
Verplichte minimumeisen kunnen vormgegeven worden als technische specificaties, selectiecriteria, (contractuele) prestatieclausules en gunningscriteria.
De Commissie staat overheden toe om van deze norm af te wijken, als het gaat om groene publieke aanbestedingen - mits marktconsultatie de volgende conclusies oplevert:
Lidstaten zijn verplicht om elke drie jaar te rapporteren over de toepassing van de uitzondering door aanbestedende overheden.
De Commissie zal een impact assessment uitvoeren alvorens deze verplichte minimumeisen worden ingevoerd. Het impact assessment hanteert daarbij de volgende criteria:
De impact assessment zoomt in op lokale of regionale marktomstandigheden. We verwachten dat de Commissie na 2026 een begin zal maken met deze assessments.
Het is van belang dat regionale of lokale overheden nu alvast beginnen met de voorbereidingen voor de assessments, omdat deze een (regionale) benchmark zullen opleveren voor de prestaties van bouwproducten.