Binnen een aanbestedingsprocedure kunnen op verschillende manieren eisen worden gesteld aan tweedehands zonnepanelen. De insteek van de aanbesteding is dat tweedehands zonnepanelen prioriteit krijgen bij het uitvragen van zonnepanelen voor het gemeentelijk en provinciaal vastgoed en infrastructuur. Binnen kaders zoals de gewenste energieproductie en levensduur worden eerst tweedehands zonnepanelen overwogen. Als deze niet geschikt zijn, kunnen nieuwe circulaire zonnepanelen worden aangeboden.
De markt voor tweedehands zonnepanelen moet nog op gang komen. Er is geen constante vraag naar tweedehands zonnepanelen, en niet elk paneel is geschikt voor hergebruik. Daarom kan de aanbesteding ingericht worden op het ‘Hergebruik tenzij..’-principe. De aanbestedingsopdracht kan dan worden opgesplitst in twee percelen:
In de aanbestedingsdocumenten en de uiteindelijke raamovereenkomst kan gebruik worden gemaakt van één van de volgende opties:
Zie voor meer informatie het instrument ‘Voeg een innovatief perceel toe aan de aanbesteding’.
In de aanbestedingsprocedure kunnen verschillende eisen en criteria opgenomen worden gericht op tweedehands zonnepanelen:
Voor het uitvragen van tweedehands zonnepanelen kan certificering worden uitgevraagd. Deze certificaten richten zich op de gehele levensduur van een zonnepaneel:
De Aanbestedingswet kent drie soorten gunningscriteria:
Als je voor het gunningscriterium BPKV kiest, moet je specificeren waaruit de ‘kwaliteit’ van een inschrijving bestaat: de subgunningscriteria. Hierin kun je circulaire eisen opnemen en de focus op tweedehands panelen centraal stellen. Vraag bijvoorbeeld om een plan van aanpak waarin de inschrijver op de volgende aspecten wordt beoordeeld:
Zie voor meer informatie het instrument ‘Hanteer circulaire subgunningscriteria bij inkoop’.
De aanbestedende partij stelt een contract op met één of meerdere marktpartijen in geval van een aanbesteding. Contracteisen gericht op tweedehands zonnepanelen zijn juridische bepalingen die in contracten worden opgenomen om deze marktpartijen te verplichten actief stappen te ondernemen richting een duurzamer beheer en productie van zonnepanelen.
In het contract kan je bijvoorbeeld de volgende eis opnemen: zonnepanelen dienen op een zorgvuldige manier gedemonteerd en afgevoerd te worden, zodat hergebruik (in geheel of van onderdelen) mogelijk is. Met zorgvuldig wordt bedoeld dat bij het demonteren en afvoeren van de zonnepanelen geen schade wordt berokkend aan de (onderdelen van) de zonne-installatie. Zie voor meer informatie het instrument ‘Neem in contract eisen op ter bevordering circulariteit’.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Aanbesteding |
Citeertitel | Aanbestedingswet 2012 (Aw) |
Artikel | 2.115 AW |
Geldig vanaf | Invalid Date |