Podcast 33: Prijswaardige startups met circulaire innovaties
In de 33-ste podcast van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB-Nederland pitchen zes startups met circulaire innovaties. Allen groene groeier en genomineerd voor de Nationale Circulaire Award of de Circulaire Innovatie Top. Drie experts geven advies over hoe op te schalen. Ze zijn ervan overtuigd dat deze ondernemers het gaan maken.
In de week van de Circulaire Economie in maart 2025 werden tijdens het nationale congres in Leeuwarden de Nationale Circulaire Awards uitgereikt. In de categorie Business werd Lucas Hullegie van BOXO de winnaar. Steef Fleur van Billie Wonder was een van de drie genomineerden. Beiden pitchen in deze uitzending, die dankzij de provincie Zuid-Holland mogelijk is gemaakt.
In de week van de Circulaire Economie organiseerden vijf provincies ook de Circulaire Innovatie Top. In ieder van deze provincies werd de kansrijkste startup gekozen voor de landelijke finale. Vier van de vijf finalisten pitchen in deze podcast.
De finale van de Circulaire Innovatie Top werd op 11 april in Utrecht gehouden. Winnaar in de categorie ‘Startups’ is Bubbleflush.
In deze podcast hoor je de pitches van:
BOXO, met herbruikbare kartonnen verzendverpakkingen, gepresenteerd door oprichter Lucas Hullegie uit Zuid-Holland.
Billie Wonder, met herbruikbare luiers van hennep, gepresenteerd door oprichter Steef Fleur, eveneens uit Zuid-Holland.
Bubbleflush, een apparaat dat het toilet schoonmaakt zonder chemicaliën, gepresenteerd door Dennis Luiten uit Flevoland.
Pixelfarming, een robot die onkruid verwijdert door het weg te laseren zonder pesticiden, gepresenteerd door Arend Koekoek uit Noord-Brabant.
Studio Wae, met waterdoorlatende parkeertegels die ook ruimte bieden aan planten, gepresenteerd door Tynke van den Heuvel uit Utrecht.
Greensecure, met biologisch afbreekbare bescherming voor de stammen van jonge bomen, gepresenteerd door Justin Michoius uit Overijssel.
In de studio zijn drie experts aanwezig, die deze startups adviseren over opschaling:
1. Sanne Westra, beleidssecretaris Circulaire Economie en Grondstoffen bij VNO-NCW en MKB Nederland. Tevens jurylid van de finale van de Circulaire Innovatie Top.
2. Arjan Hassing, oprichter van CircuLaw en winnaar van de nationale award in de rubriek Publiek. CircuLaw helpt decentrale overheden bij het versnellen van de circulaire transitie door per produktketen juridische instrumenten te ontwikkelen.
3. Pascal van Dam, Transitieregisseur Circulair Zuid-Holland bij de provincie Zuid-Holland.
Enkele adviezen:
1. Rijksoverheid, zorg met wet- en regelgeving ervoor dat ondernemers van de circulaire economie worden beloond in plaats van ondernemers van de lineaire economie, zoals nu het geval is;
2. Provincie, zorg dat circulaire bedrijven met voorrang fysieke ruimte krijgen. Bijvoorbeeld voor het inzamelen en wassen van luiers;
3. Ondernemer, klop bij een regionale ontwikkelingsmaatschappij aan voor financiële ondersteuning;
4. Ondernemer, zoek contact met grote bedrijven en gebruik daarvoor bestaande netwerken, zoals het netwerk Groene Groeiers of de brancheorganisaties, alle aangesloten bij VNO-NCW en MKB Nederland;
5. Ondernemer, maak je alternatieve circulaire oplossing zichtbaar bij overheden en geef aan welke kostenbesparing dit oplevert;
6. Provincie, zorg voor uniforme aanbestedingscriteria bij gemeenten. Stel circulaire eisen in (subsidie)contracten. Zodra je weet dat er een bubbleflush is, kun je het gebruik verplicht stellen bij het schoonmaakbedrijf dat je inhuurt;
7. Ondernemer, overtuig je afnemers dat zij een duurdere circulaire oplossing naast de traditionele oplossing moeten aanbieden als premium asset. Zo kan Bol.com de verpakkingen van BOXO aanbieden als een duurder maar duurzaam alternatief aan de klant. Veel consumenten zullen bereid zijn iets extra’s te betalen.
8. Definieer wat we onder herbruikbaar verstaan en leg dat vast in wetgeving. Een herbruikbare doos moet bijvoorbeeld minimaal tien keer gebruikt worden.