Stimuleer circulaire textielhub met lage huurprijs gemeentelijk vastgoed
Overheden kunnen gemeentelijk vastgoed tegen een lage huurprijs verhuren aan initiatiefnemers van een circulaire textielhub.
Hoe kun je maatschappelijk vastgoed verhuren als circulair textielhub?
Om een textielhub te laten vestigen in de gemeente, is een geschikte en betaalbare ruimte nodig. De gemeente kan aan deze behoefte tegemoetkomen door gemeentelijk vastgoed tegen een lage huurprijs te verhuren aan initiatiefnemers van een textielhub. Hiervoor kan de gemeente de volgende stappen nemen:
- Inventariseer of de overheid gebouwen in eigendom heeft die geschikt zijn voor de vestiging van een circulaire textielhub.
- Zoek de samenwerking op met lokale ketenpartners en organisaties die geïnteresseerd zijn in circulaire textielinitatieven voor expertise, middelen en financiering.
- Pas de beschikbare ruimte aan voor textielactiviteiten (inzamelplek, opslag- en sorteerruimte, reparatiemogelijkheden, werkruimtes en publiek toegankelijke ruimte).
- Betrek de gemeenschap bij de circulaire textielhub door campagnes, workshops, educatieve programma’s of evenementen.
- Stimuleer ondernemerschap en werkgelegenheid in de circulaire hub door het verstrekken van subsidies aan lokale ondernemers en sociale ondernemingen die actief zijn in de hub.
- Monitor en evalueer de prestaties van de hub voor verbetering en groei.
Uit de praktijk
Er zijn voorbeelden van textielhubs die met behulp van overheden zijn gevestigd in een gemeente. CircuLaw is niet bekend met de afspraken die zijn gemaakt over de hoogte van de huurprijzen:
- In Groningen is een circulaire textiehub geopend. Dit is een samenwerking tussen (onder andere) onderwijsorganisaties, de provincie, de gemeente en lokale bedrijven. Zij hebben deze textielhub ontwikkeld om een eerlijke en lokale textielketen op te zetten en voor circulaire textielinnovaties, onder meer voor een betere verwerking van textiel en het verminderen van textielafval.
- In Tilburg is het TextielLab gevestigd in het TextielMuseum. Het TextielLab is een kennisinstituut en ontwikkelplek waar zowel jonge talenten als gevestigde makers tijd en ruimte krijgen om te experimenteren met materialen en technieken in de textielindustrie.
Maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en bouwen met textiel zijn het uitgangspunt voor de onderzoeksagenda van TextielLab.
Hier wordt dus onder meer gewerkt aan het verbeteren van de circulariteit van textielstoffen. Het TextielMuseum is gehuisvest in een voormalige wollenstoffenfabriek. De gemeente Tilburg is eigenaar van het pand.
Juridische toelichting
Op grond van artikel 25i Mededingingswet moet een bestuursorgaan dat economische activiteiten verricht, minstens de integrale kosten hiervan in rekening brengen. Zo wordt voorkomen dat een bestuursorgaan een oneerlijke concurrentiepositie heeft ten opzichte van private bedrijven.
Volgens het Besluit markt en overheid moeten in elk geval de volgende kosten worden doorberekend:
- operationele kosten;
- afschrijvings- en onderhoudskosten;
- vermogenskosten.
Volgens de Handreiking Wet Markt en Overheid is het verhuren van (een gedeelte van) overheidsvastgoed een economische activiteit. Als een gemeente vastgoed verhuurt, moet de huurprijs dus tenminste kostendekkend zijn.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Contracten |
Citeertitel | Mededingingswet |
Artikel | 25i |
Geldig vanaf | Invalid Date |