Beta
versie -
Delen:

Stel inkoopbeleid op voor circulaire bedrijfskleding

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Hoog
Overheidslaag
Provinciaal - Nationaal - Europees  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

In een inkoopbeleid kan een overheidsinstantie criteria over circulaire bedrijfskleding vastleggen. Daar moeten alle inkopers binnen die instantie zich aan houden.

Hoe pas je inkoopbeleid toe?

Een decentrale overheid kan een algemeen inkoopbeleid opstellen en daar een aparte inkoopcategorie voor bedrijfskleding in opnemen. Hierin kan worden beschreven hoe een aanbesteding voor bedrijfskleding ingericht moet worden. Ook kan een overheid in het inkoopbeleid vastleggen dat bij een aanbesteding het meeste gewicht zal worden toegekend aan duurzaamheidseisen.

Je kan de volgende onderdelen opnemen in het stappenplan:

  • Een beschrijving van de ambities en doelstellingen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid
  • Beoordeel eerst of inkoop van nieuwe bedrijfskleding noodzakelijk is. Misschien kan bedrijfskleding hergebruikt of gerepareerd worden.
  • Organiseer een marktconsultatie om te verkennen welke innovaties de markt kan bieden en om effectief circulair in te kopen. Zie instrument: Circulaire bedrijfskleding aanbesteden na een marktconsultatie.
  • Ga een innovatiepartnerschap aan om de markt uit te dagen om innovatieve oplossingen te bedenken voor circulaire bedrijfskleding. Zie instrument: Stimuleer de circulariteit van bedrijfskleding met een innovatiepartnerschap.
  • Vraag subgunningscriteria uit die zijn gericht op circulariteit van bedrijfskleding. Zie instrument: Hanteer circulaire subgunningscriteria bij inkoop van bedrijfskleding.
  • Eis dat inschrijvers met een keurmerk aantonen dat de bedrijfskleding voldoet aan de circulaire eisen. Zie instrument: Eis een circulair keurmerk in een aanbesteding.
  • Kies voor een raamovereenkomst om zo ambitieuze en langdurige afspraken te maken. Zie instrument: Zet in op circulaire bedrijfskleding met een raamovereenkomst.
  • Verken bij iedere aanbesteding voor bedrijfskleding de mogelijkheid om de bedrijfskleding in te kopen ‘as a service’.

Uit de praktijk

De gemeente Zaanstad heeft in haar strategisch inkoopbeleid 2023 duurzaamheid als een van de inkoopdoelstellingen opgenomen. Inkopers moeten:

  • Inzetten op en belonen van een significante CO2-reductie
  • Inzetten op circulair inkopen.

Waar mogelijk moeten inkopers van de gemeente Zaanstad duurzaamheid als eis of gunningscriterium opnemen, tenzij hier gemotiveerd van afgeweken kan worden.

In het inkoopbeleid wordt specifiek circulaire bedrijfskleding als voorbeeld van duurzaam inkopen genoemd. De gemeente Zaanstad heeft namelijk bedrijfskleding ingekocht volgens de R-ladder. Zie ook het instrument: Hanteer circulaire subgunningscriteria bij inkoop van bedrijfskleding.

Daarnaast wordt het verminderen van textielafval benoemd in het inkoopbeleid. De gemeente Zaanstad kiest voor bedrijfskleding in één standaardkleur, zonder additioneel kledinglabel en gemaakt van een of twee soorten materialen.

Om duurzaam inkopen te bevorderen, legt de gemeente Zaanstad per aanbesteding de duurzame mogelijkheden vast in een ‘kansenkaart duurzaam inkopen’. Daarnaast wordt na elke aanbesteding geregistreerd of er milieuvriendelijk, klimaatneutraal en/of circulair is aanbesteed. Op die manier wordt inzichtelijk gemaakt of de inkoopdoelstelling gehaald wordt.


Juridische toelichting

Inkoopbeleid is geen juridisch instrument vastgelegd in wet- en regelgeving. Het vastleggen van inkoopbeleid is dus niet verplicht. Overheden kunnen zelf bepalen of zij inkoopbeleid opstellen en hoe zij dit vormgeven. Gemeenten kunnen dit bijvoorbeeld opnemen in een omgevingsprogramma (art. 3.4 Omgevingswet).

Daarnaast is inkoopbeleid zelfbindend. Het bindt dus alleen de overheid die het beleid heeft vastgesteld. Het bevat geen bindende bepalingen voor derden.


RechtsgebiedPrivaatrecht > Aanbesteding
CiteertitelOmgevingswet
Artikel3.4
Geldig vanafInvalid Date