Hanteer circulaire subgunningscriteria bij inkoop van bedrijfskleding
Door circulaire subgunningscriteria toe te passen in een aanbesteding, wordt de markt gedwongen om circulariteit mee te nemen in de inschrijving en daarna in de uitvoering van de aanbesteding.
Hoe pas je subgunningscriteria toe?
Maak gebruik van het gunningscriterium 'beste prijs-kwaliteitverhouding’. Hanteer circulariteit als subgunningscriterium en zorg ervoor dat inschrijvers relatief veel punten kunnen verdienen op dit onderdeel.
Je kan de inschrijvers bijvoorbeeld vragen een plan van aanpak aan te leveren waarin zij concreet en meetbaar toelichten hoe zij de circulariteit van bedrijfskleding vergroten op basis van de R-ladder:
- Wijze waarop inschrijver circulair denkt en doet (Refuse/Rethink);
- De wijze waarop inschrijver de kleding ontwerpt zodat het product een langere levensduur heeft, een betere modulaire opbouw en/of bestaat uit duurzame materialen (Redesign);
- De wijze waarop inschrijver het gebruik van nieuwe kleding en grondstoffen vermindert (Reduce);
- De wijze waarop inschrijver producten volwaardig hergebruikt (Reuse);
- De wijze waarop inschrijver repareert, opknapt of hergebruikt (Repair);
- De wijze waarop inschrijver materialen verwerkt en/of hergebruikt tot circulaire grondstoffen (Redesign). De inschrijver dient hierbij aan te geven welke retourstroom wordt gebruikt voor afgedankte kleding.
In aanvulling daarop kun je in de subgunningscriteria de punten toekennen aan:
- Het minimaliseren van de milieu-impact over de gehele levenscyclus middels een hoog percentage gerecycled, hergebruikte of duurzaam geproduceerde primaire biobased vezels in de bedrijfskleding.
- Het minimaliseren van de impact op het milieu tijdens de productie en verwerking van het textiel.
- Informatie over arbeidsomstandigheden en sociale verantwoordelijkheid binnen de toeleveringsketen.
- Garanties met betrekking tot de levensduur van het textielproduct.
- De toepassing van één grondstof en één kleur in de bedrijfskleding om een monostroom te creëren zodat het beter hergebruikt kan worden.
- Terugnamegarantie na einde levensduur.
De Rijksoverheid heeft ook een overzicht gemaakt van voorbeelden van gunnings- en selectiecriteria waarmee je circulair bedrijfskleding kunt inkopen. Zie de tool die de overheid heeft ontwikkeld voor maatschappelijk verantwoord inkopen.
Uit de praktijk
Gemeente Zaanstad heeft in 2023 een aanbesteding georganiseerd voor bedrijfskleding en circulaire subgunningscriteria toegepast.
Ten eerste konden de inschrijvers maximaal 15 punten verdienen op basis van het percentage post-consumer gerecycled textiel in de bedrijfskleding. Een hoog percentage werd beloond.
Verder vroeg gemeente Zaanstad om concreet inzicht in de strategieën van de R-ladder die inschrijver inzet en de maatregelen die de inschrijver hiervoor neemt. Dit onderdeel werd hoger gewaardeerd naarmate de strategie van inschrijver hoger op de R-ladder staat (en dus meer circulair is). Op dit onderdeel konden de inschrijvers maximaal 30 punten verdienen.
In de antwoorden van de inschrijvers, moeten minimaal de volgende aspecten terugkomen:
- Wijze waarop inschrijver circulair denkt en doet (Refuse/Rethink)
- De wijze waarop inschrijver de kleding ontwerpt zodat het product een langere levensduur heeft, een betere modulaire opbouw en/of bestaat uit duurzame materialen (Redesign)
- De wijze waarop inschrijver het gebruik van nieuwe kleding en grondstoffen vermindert (Reduce)
- De wijze waarop inschrijver producten volwaardig hergebruikt (Reuse)
- De wijze waarop inschrijver repareert, opknapt of hergebruikt (Repair)
- De wijze waarop inschrijver materialen verwerkt en/of hergebruikt tot circulaire grondstoffen (Redesign). Geef hierbij aan welke retourstroom er is voor afgedankte kleding.
Voorwaarden
De geformuleerde subgunningscriteria moeten in lijn zijn met de aanbestedingsbeginselen. Deze aanbestedingsbeginselen zijn:
- Objectiviteitsbeginsel: de criteria moeten objectief en controleerbaar zijn.
- Transparantiebeginsel: de criteria moeten transparant zijn.
- Gelijkheidsbeginsel: de criteria mogen niet discriminerend zijn.
- Proportionaliteit: de criteria moeten in verhouding staan tot de opdracht.
Het is van belang dat de subgunningscriteria voldoen aan deze beginselen om een eerlijke, competitieve en rechtmatige aanbestedingsprocedure te waarborgen. Deze beginselen zorgen voor een objectieve selectie van leveranciers. Zie de website van PIANOo voor meer informatie over aanbestedingen.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Aanbesteding |
Citeertitel | Aanbestedingswet 2012 en Gids Proportionaliteit |
Artikel | Artikel 2.115 AW en 3.5.5 GP |
Geldig vanaf | Invalid Date |