Beta
versie -
Delen:

Eis een circulair keurmerk in een aanbesteding

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Gemiddeld
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

Door een circulair keurmerk te eisen in een aanbesteding wordt de markt gedwongen om circulariteit van bedrijfskleding mee te nemen in de inschrijving, én in de uitvoering van de aanbesteding.

Hoe pas je een keurmerk toe?

Als een overheidsinstantie bedrijfskleding inkoopt, kunnen er eisen gesteld worden op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Er mag dan in de technische specificaties, gunningscriteria of contractvoorwaarden gevraagd worden om een specifiek keurmerk. Het keurmerk dient dan als bewijs dat de bedrijfskleding voldoet aan de gestelde eisen.

De aanbestedende dienst kan aan het bewijs ook een motivering koppelen. Dan moeten inschrijvende marktpartijen ook beschrijven waarom en hoe de aangeboden bedrijfskleding voldoet aan het keurmerk. Op deze manier worden de inschrijvende partijen actief gestimuleerd om transparantie te bieden in hun keten. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten over de ontwikkelingen en innovaties in de markt voor aanbestedende diensten, waarop in nieuwe aanbestedingen verder kan worden gestuurd.

Er zijn verschillende keurmerken die iets zeggen over aan welke eisen een textielproduct voldoet. Een bekend kledingkeurmerk is het EU Ecolabel. Dit label stelt onder andere eisen aan energieverbruik en de mate van recyclebaarheid van gebruikte stoffen.

Let bij het opnemen van een keurmerk in een aanbestedingsprocedure op dat niet elk kledingkeurmerk even hoog scoort op duurzaamheid en circulariteit. Daarnaast beoordelen kledingkeurmerken niet altijd alle schakels uit de productieketen. Zie voor meer informatie de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Uit de praktijk

In 2022 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een aanbestedingsprocedure bedrijfskleding ingekocht. Een van de subgunningscriteria was de milieuvriendelijke productiewijze van textiel. Inschrijvers moesten een certificaat aantonen om inzicht te geven in de productiewijze van het gebruikte katoen of textiel. Om het gebruik van biologische katoen aan te tonen konden de GOTS, EKO en Organic Exchange keurmerken worden ingezet.

Voorwaarden

Bij het eisen van een keurmerk moet je voldoen aan de strikte voorwaarden uit artikel 2.78a van de Aanbestedingswet 2012:

  • de keurmerkeisen dienen verband te houden met het voorwerp van de opdracht;
  • de keurmerkeisen zijn geschikt voor de omschrijving van de kenmerken van de werken, diensten of leveringen;
  • de keurmerkeisen zijn vastgesteld op basis van objectief controleerbare criteria;
  • het keurmerk is vastgesteld in een open en transparante procedure waaraan alle belanghebbenden kunnen deelnemen;
  • het keurmerk is beschikbaar en toegankelijk voor alle belanghebbenden;
  • de keurmerkeisen worden vastgesteld door een derde partij waarover de onderneming die het keurmerk aanvraagt, geen beslissende invloed heeft.
RechtsgebiedPrivaatrecht > Aanbesteding
CiteertitelAanbestedingswet 2012
Artikelartikel 2.78a
Geldig vanafInvalid Date