De MPG is een indicator die in een getalswaarde de milieuprestaties van een gebouw weergeeft op basis van een levenscyclusanalyse. Van verschillende levensfases van een gebouw wordt de milieudruk bepaald. De levensfases zijn: Productie, Bouw, Gebruik, Sloop, Hergebruik.
Onder milieudruk vallen de gebruikte energie en grondstoffen, de geproduceerde uitstoot en afvalstoffen. De milieudruk (uitgedrukt in euro’s) wordt afgezet tegen de oppervlakte en verwachte levensduur van het gebouw. Gebouwen die meer circulair zijn leiden zo tot een lagere MPG-score.
De wettelijk minimale MPG-norm voor kantoren is 1,0. Voor woningen geldt 0,8. Beide worden geleidelijk verzwaard tot 0,5 in 2030. Dit volgt uit het Bouwbesluit 2012.
Wil je de MPG-scores meenemen in je selectiecriteria, dan kan dat op twee manieren:
Op dit moment is het niet mogelijk verdergaande eisen te stellen dan in het Bouwbesluit (vanaf 1 januari 2024: Bbl) staan. Zie ook instrument 11. Omgevingsplan. Dat geldt ook voor een lagere MPG. Er is wel een uitzondering mogelijk waardoor wel verdergaande eisen gesteld kunnen worden, namelijk als partijen op basis van gelijkwaardigheid contracteren. Als inschrijvers van een aanbesteding of tender kunnen winnen op basis van een MPG die niet lager is dan wettelijk verplicht, kan sprake zijn van gelijkwaardig contracteren. De inschrijver heeft in die situatie de keuze om alsnog een lagere MPG aan te bieden dan wettelijk verplicht.
Zelf aan de slag met gronduitgifte?
Check hoe je de MPG als subgunningscriterium in jouw organisatie kunt gebruiken om houtbouw te bevorderen.
In de praktijk wordt de MPG-score al veel gebruikt bij selectieprocedures voor gronduitgifte. Er zijn geen klachten of bezwaren bekend . Er is wel een spanningsveld met genoemde wettelijke beperkingen. Enkele voorbeelden:
Gronduitgifte kan op verschillende manieren plaatsvinden. De overheid moet zich wel aan een aantal regels houden. Dit volgt uit artikel 3:14 Burgerlijk Wetboek.
Houd het volgende in het achterhoofd, als je een selectieprocedure opzet:
Mogelijk kan dit spelen bij zeer innovatieve of conceptuele houtbouw.
Rechtsgebied | Privaatrecht > Gronduitgifte |
Citeertitel | Burgerlijk Wetboek |
Artikel | 3:14 |
Geldig vanaf | Invalid Date |